Kolejna propozycja pizzowych wariacji. Standardowy farsz do
pizzy zrolowany smakuje zupełnie inaczej. Pizza podana w ten sposób jest
bardziej podzielna i zyskuje więcej porcji.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Nadzienie:
4 łyżki keczupu
Oregano
10 plastrów wędliny (szynki drobiowej)
10 dużych pieczarek
200 g żółtego sera
1/2 główki brokułu
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i
solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki.
Całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby delikatnie
podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ściereczką do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na
prostokąt o wymiarach 40x40 cm.
Rozwałkowane ciasto smarujemy
keczupem, obsypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pokrojone w plastry pieczarki
i starty żółty ser. Na wierzchu rozkładamy ugotowanego brokuła. Całość dość
ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry. Zwijaski układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez
15-20 minut.
aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuń