poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Pizzowe zawijańce

Kolejna propozycja pizzowych wariacji. Standardowy farsz do pizzy zrolowany smakuje zupełnie inaczej. Pizza podana w ten sposób jest bardziej podzielna i zyskuje więcej porcji.



Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Nadzienie:
4 łyżki keczupu
Oregano
10 plastrów wędliny (szynki drobiowej)
10 dużych pieczarek
200 g żółtego sera
1/2 główki brokułu


Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x40 cm.





Farsz:
Rozwałkowane ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pokrojone w plastry pieczarki i starty żółty ser. Na wierzchu rozkładamy ugotowanego brokuła. Całość dość ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry. Zwijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut.







2 komentarze: