Sałatka bardzo efektownie prezentuje się na stole. Kilka
składników przełożonych warstwami daje fajne połączenie smakowe.
1/2 główki sałaty lodowej
200 g sera feta
2 pomidory
1 ogórek
1 puszka słodkiej kukurydzy
130 g tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
10 zielonych oliwek z czosnkiem
Zioła do sałatek
Oliwa z oliwek
Sałatę lodową rwiemy na kawałki.
Pomidory, ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kukurydzę oraz tuńczyka
odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Oliwki kroimy
na połówki lub cienkie plasterki. W dużej okrągłej misce układamy następująco:
połowa sałaty lodowej, 1 pomidor, ogórek, połowa kukurydzy, 100 g sera feta.
Całość obsypujemy ziołami do sałatek i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy
kolejną warstwę: reszta sałaty, reszta kukurydzy i pomidor, ser feta, tuńczyk,
oliwki. Przyprawiamy ziołami i oliwą z oliwek. Jajka układamy po brzegach
sałatki.
Kolorowo, smakowicie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuń