piątek, 23 września 2016

Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami

Rewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami.




Tortownica 20 cm
600 g twarogu sernikowego z wiaderka
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3 jajka L
Skórka z jednej cytryny
Sok z jednej cytryny
3 łyżki budyniu waniliowego (40 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek deserowego sosu wiśniowego
10 herbatników maślanych

Do misy miksera wkładamy ser. Zaczynamy miksowanie, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajka. Cały czas miksując wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlewamy wyciśnięty z cytryny sok oraz startą skórkę cytrynową.  Gotową masę przelewamy do tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z wody, odwijamy folię. Studzimy. Po wystudzeniu wierzch oblewamy sosem wiśniowym i obsypujemy pokruszonymi maślanymi herbatnikami.



2 komentarze:

  1. Pyszny serniczek. Uwielbiam serniki z cytrynowym akcentem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Sernik zdecydowanie będzie następnym ciastem, które upiekę:)

    OdpowiedzUsuń