wtorek, 6 września 2016

Gruzińskie pierożki po polsku

Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku!





Ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki wody
Szczypta soli
Farsz:
250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
0,5 szklanki bulionu drobiowego
Pęczek natki pietruszki
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek

Do miski wsypujemy mąkę oraz odrobinę soli. Na środku robimy dołeczek, wbijamy jajko. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy miską aby ciasto odpoczęło 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży placek, minimalnie grubszy niż do tradycyjnych pierogów. Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm.




Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy i wyrabiamy z mięsem. Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz układamy na środku każdego kółka (około 1 łyżkę). Każde kółko zwijamy na środku i robimy takie jakby zakładki.





Górę okręcamy, tak aby było za co złapać podczas jedzenia. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 10-12 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe obsypujemy dodatkowo pietruszką.




2 komentarze: