czwartek, 8 września 2016

Śniadaniowe rogale

Piękne, puszyste i  lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe. Takie rogale możemy zapakować w TOREBKI ŚNIADANIOWE GOSIA i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Rogaliki na pewno się nie obeschną, ponieważ torebki długo utrzymują świeżość produktów.





600 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
360 g letniej wody
60 g oleju
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Mak

W misie miksera umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem do mas drożdżowych (około 5-6 minut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło.




Po tym czasie ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką. Chwilkę zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45*25 cm. Z każdego prostokąta wycinamy 5 sporych trójkątów. Zwijamy je w rulon zaczynając od szerszego boku. Formujemy rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia.



Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Pieczemy na funkcji ,,góra-dół”. 





2 komentarze:

  1. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają lepiej aniżeli to kupne :)
    Uwielbiam domowe pieczywo, a na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste bułki :) Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń