Pizza z kilkoma rodzajami sera jest bardzo delikatna a
zarazem różnorodna w smaku. Warstwy sera ciekawie się łączą i przenikają w
smaku. Ostrego smaku nadaje czerwona
cebula.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
Wierzch:
250 g filetu z piersi kurczaka
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Przyprawa do gyrosa
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 czerwona cebula
4 plastry topionego serka Gouda
6 plastrów wędzonego sera
100 g sera camembert z ziołami
1 szklanka tartego parmezanu
7 pieczarek
3 łyżki keczupu łagodnego
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę,
sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,
wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w
misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na
placek o średnicy 32 cm.
Kurczaka kroimy w kosteczkę,
przyprawiamy przyprawą do gyrosa, granulowanym czosnkiem i suszoną natką
pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Pizzę smarujemy
keczupem. Kolejno układamy plastry serka topionego, starty parmezan, pokrojone
w plasterki pieczarki, usmażonego kurczaka, plastry czerwonej cebuli. Na
wierzchu układamy plastry wędzonego sera oraz pokrojony camembert. Pizzę
pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz