czwartek, 20 października 2016

Pizza do odrywania

Bardzo podzielny pomysł na pizzę. Za każdym kolejnym oderwaniem trafiamy na inny smak - z serem, z pieczarkami czy wędliną. Takie bułeczki idealnie smakują maczane w czosnkowym sosie.




Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
20 g świeżych drożdży
1 szklanka wody

Dodatkowo:
 Keczup do smarowania
150 g pieczarek
100 g szynki wiśniowej
150 g żółtego sera


Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.







Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto (musi odchodzić od rąk). W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę mąki. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 40 minut. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.




Po tym czasie blat oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Szklanką lub miseczką o średnicy 12 cm wycinamy koła. Każde smarujemy keczupem. Naprzemiennie wypełniamy je serem, pieczarkami i wędliną. Składamy na pół, a boki zwijamy do środka. Powstanie nam kształt róży. Tak przygotowane bułeczki układamy w naczyniu na tartę o średnicy 26 cm. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 210*C piekarniku. Dodatkowo wierzch możemy obsypać resztą sera.


3 komentarze:

  1. jaka pomysłowa ta pizza :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tylko raz, ale zakochałam się w tym przepisie :D Na pewno będzie powtórka :)

    OdpowiedzUsuń