środa, 19 października 2016

Czekoladowy sernik z cynamonem

Najbardziej czekoladowy sernik jaki jadłam. Jest niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku!




Spód:
35 g masła
120 g ciasteczek maślanych bez dodatku cukru Cukry Nyskie

Masa serowa:
250 g sera sernikowego (z wiaderka)
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka cynamonu
100 g czekolady deserowej

Polewa:
100 g czekolady deserowej
Płatki czekoladowe do dekoracji

Ciasteczka mielimy w blenderze lub malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy aby zrobiły się mokre. Gotowymi ciastkami wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C z termo obiegiem. W czajniku gotujemy wrzątek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy ser i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Pomiędzy każdym czekamy aż połączą się z masą. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę wymieszaną z cynamonem. Wystudzoną czekoladę energicznie mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około 10 łyżek).  Zahartowana czekoladę przelewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120*C. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie zalane do pełna wrzątkiem. Sernik pieczemy przez około 80 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Gotowy wyjmujemy z tortownicy odcinając boki od formy.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą oblewamy sernik. Rozsmarowujemy okrężnymi ruchami od środka do brzegów. Wierch dekorujemy płatkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy wcześniej z lodówki aby polewa troszkę się rozpuściła.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz