sobota, 17 grudnia 2016

Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse

 Pyszna zupa z zdrowych warzyw. Jest bardzo pożywna i syta. Beż śmietanki jest idealna dla osób będących na diecie.
W zupie wykorzystałam wchodzące na rynek warzywo - Kalerosse. Kilka dni temu otrzymałam je od Firmy Fit&Easy. Jest to naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.




1,5 l bulionu drobiowego
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
1 por (biała część)
2 marchewki
Kawałek korzenia selera
1 korzeń pietruszki
½ pęczka natki pietruszki
½ główki kalafiora
100 g kalerosse
7 brukselek
3 ziemniaki
4 jajka
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
2 łyżki śmietany 18%


Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami wywaru śmietaną. Podajemy z ugotowanymi połówkami jajka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz