wtorek, 7 lutego 2017

Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym

Obiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty.




600 g fileta z piersi kurczaka
Słodka czerwona papryka
Sól
Pieprz
8 plastrów chudej szynki
8 plastrów sera edamskiego
1 czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu warzywnego
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki śmietany 18%


Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz