Szybka i pyszna zapiekanka z dodatkiem pieczarek, kurczaka i makaronu. Nasyci wszystkich głodomorków. Sos oraz ser nadają jej wyrazistego i kremowego smaku.
500 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Słodka czerwona papryka
250 g pieczarek + 4 na wierzch
250 g makaronu świderki
150 g żółtego sera
1 duża biała cebula
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka 3,2%
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni szklimy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka i pieczarki. Smażymy do miękkości. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą usmażone mięso z cebulka i pieczarkami, makaron i ser. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Dolewamy mleko i często mieszamy. Sos gotujemy około 15 minut, musi mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut.
Idealny domowy fit fast - food. :) Sama robię podobne danie. Dodaje jeszcze łyżkę koncentratu oraz świeże zioła. W takich zapiekankach świetnie sprawdza się także mozzarella. Aż mi ślinka cieknie! Plusem jest to, że danie jest pożywne, a nie ma stosunkowo dużo kalorii.
OdpowiedzUsuńzapiekanki makaronowe kocham chyba w każdej postaci
OdpowiedzUsuń