poniedziałek, 24 lipca 2017

Kurczak z papirusa z kaszą jaglaną i chrupiącymi warzywami

Kilka prostych składników sprawia, że powstaje nam pyszny i sycący obiad. Aromatyczny kurczak, chrupiące warzywa, słonawy ser i smaczna kasza - rewelacja!




1 filet z piersi kurczaka
2 papirusy do kurczaka z ziołami i czosnkiem
0,5 szklanki kaszy jaglanej
Sól
Pieprz
1 ogórek
5 rzodkiewek
½ czerwonej papryki
100 g sera feta



Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, solimy, przekładamy kaszę. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Filet z piersi kurczaka kroimy w 2 cm plastry. Układamy w papirusie, smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju). Paprykę, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Mięso układamy na ugotowanej ciepłej kaszy, po brzegach talerza rozkładamy warzywa i ser, w środku kurczaka.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam kurczaka z papirusu. Poznałem chyba przez przepis z Winiary, ale potem zacząłem wymyślać swoje własne, ale z kaszą jaglaną jeszcze nie było. Na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń