Myślałam, że znany kopiec kreta jest o wiele trudniejszy w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, jest banalnie proste! I robi się bardzo szybko! Polecam do kawki!
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka drobnego cukru
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka 3,2%
1 szklanka oleju
Krem:
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
50 g mlecznej czekolady
2 banany
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko. Naprzemiennie do jajek wsypujemy mąkę oraz wlewamy olej i mleko. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 45-50 minut (z funkcją termo obiegu).
Po wystudzeniu z ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy połowę miąższu. Spód oraz brzegi ciasta zostawiamy nieuszkodzone.
Po wystudzeniu z ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy połowę miąższu. Spód oraz brzegi ciasta zostawiamy nieuszkodzone.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę kroimy nożem na wiórki. Możemy ją też zetrzeć na tarce. Do śmietanki dodajemy serek mascarpone i czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
Spód ciasta smarujemy kilkoma łyżkami kremu. Po zewnętrznej stronie układamy truskawki, w środku banany. Na owocach rozsmarowujemy krem (tworząc kopiec). Górę ciasta obsypujemy wcześniej wydrążonym ciastem. Delikatnie dociskamy do kremu. Chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.
Uwielbiam to ciacho!
OdpowiedzUsuńBanany i truskawki, brzmi jak mega smaczne połączenie! Postaram się zrobić na dniach
OdpowiedzUsuń