środa, 6 września 2017

Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką

Uwielbiam jednogarnkowe dania. Nie dość, że są pyszne w smaku to jeszcze szybko się je robi. Polecam na zimniejsze dni! Danie dla tych, którzy lubią połączenia słodko - ostre.




600 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Czosnek granulowany
Liść lubczyku
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
1 cebula
2 czerwone papryki
10 pieczarek
4 pomidory
3 łyżki miodu rzepakowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
Olej do przesmażenia

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy kilka minut na oleju w głębokim garnku. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładamy do cebuli i co jakiś czas mieszamy, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy miód i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w 3 cm paseczki czerwoną paprykę oraz plastry pieczarek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem i solą. Danie dusimy przez około 40 minut. Kociołek jest gotowy gdy sos delikatnie się zagęści.





2 komentarze:

  1. Świetne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń