poniedziałek, 4 września 2017

Ostre kąski z kurczaka w cieście naleśnikowym

Pyszny pomysł na domowy fast food. Mięso jest kruche i dobrze doprawione. Danie z dodatkiem frytek i sosu czosnkowego jest rewelacyjne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki rarytas!





500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawy:
Przyprawa do kurczaka
Curry
Ostra czerwona papryka
Czosnek granulowany
Liść lubczyku

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki majonezu
¾ szklanki mleka
Sól
Pieprz
Curry



Filet z piersi kurczaka kroimy na płaskie fileciki. Mięso dokładnie przyprawiamy przyprawami - przyprawą do kurczaka, ostrą czerwoną papryką, curry, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku. W osobnej misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą curry. Dokładnie mieszamy. Ciasto musi być minimalnie gęstsze niż te na tradycyjne naleśniki. Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka. Dokładnie je zatapiamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podajemy z sosem czosnkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz