niedziela, 29 października 2017

Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

Rewelacyjne urozmaicenie tradycyjnych krokietów. Mięciutki i aromatyczny kurczak w asyście grzybów, cebuli, natki pietruszki i szczypiorku. Całość podana z żółtym serem. Jednakże pierwsze skrzypce grają grzybowe naleśniki. Polecam na pyszny obiad.




Farsz:
400 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
2 cebule
150 g pieczarek
100 g podgrzybków, borowików
2 łyżki natki pietruszki (świeżej)
2 łyżki szczypiorku (świeżego)
¼ szklanki wody
150 g żółtego sera
Sól
Pieprz

Grzybowe ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki zupy grzybowej
1 jajko
¼ szklanki wody gazowanej
¾ szklanki mleka
Sól
Pieprz

Dodatkowo:
2 jajka (do panierowania)
Bułka tarta (do panierowania)
Olej do smażenia




Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dokładamy mięso z kurczaka oraz wszystkie grzyby. Całość dusimy przez kilka minut, podlewamy wodą. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu, aż odparuje woda.
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką, jednolitą masę. Smażymy okrągłe naleśniki na rozgrzanej patelni. Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym.




3 komentarze: