wtorek, 10 października 2017

Klops w cieście francuskim z serowym środkiem

Uwielbiam takie szybkie obiady. Zagnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno.




Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm)
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 jajko
1,5 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżej natki pietruszki
100 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany





Mięso mielone dokładnie wyrabiamy  z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ponownie wyrabiamy. Gotowe mięso układamy na arkuszu ciasta francuskiego, zostawiając po 2 cm z każdej strony aby móc je skleić. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować. Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) w 200*C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, aby ciasto się zarumieniło.




2 komentarze: