wtorek, 7 listopada 2017

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie maślano śmietankowym

Kruche i soczyste płaty z kurczaka wypełnione aromatycznym suszonymi pomidorami, serami i natką pietruszki są świetnym pomysłem na obiad jak i kolację. Atutem tego dania jest maślano śmietankowy sos oraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku!






1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawa do mięsa
4 łyżki natki pietruszki
6 suszonych pomidorów z oleju
100 g sera feta
2 plastry żółtego sera

Sos:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
Liść lubczyku
Sól
Pieprz

Pieczone ziemniaczki:
5 dużych ziemniaków
Przyprawa do ziemniaków
Słodka czerwona papryka
Sól
Liść lubczyku
3 łyżki oliwy z oliwek




Mięso:
Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Wlewamy bulion lub rosół, mieszamy aż zasmażka ładnie się rozpuści. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku.
Pieczone ziemniaczki:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Przyprawiamy je solą, słodką czerwoną papryką, lubczykiem i przyprawą do ziemniaków. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Wysypujemy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 200*C. Ziemniaczki muszą być ładnie zarumienione.
Do mięsa i ziemniaczków podałam jeszcze sałatkę z czerwonej papryki, pomidorków cherry, czerwonej cebuli i sera feta.




1 komentarz: