wtorek, 30 stycznia 2018

Blok czekoladowy z żurawiną

Smakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie!




125 g margaryny
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
250 g mleka w proszku w niebieskim opakowaniu
0,5 szklanki wody
200 g maślanych herbatników
¼ szklanki suszonej żurawiny
50 g białej czekolady


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier trzcinowy i kakao. Wszystko powoli gotujemy. Gdy składniki się połączą i rozpuszczą wsypujemy mleko w proszku. Garnek zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy (masa musi być jednolita - bez grudek). Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy (masa jest dość zwarta). Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno foremki ścieramy na średnich oczkach białą czekoladę, wykładamy masę czekoladową . Lekko dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.







1 komentarz: