Alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Ciągnący ser i zielone oliwki wzbogacają smak mięsa. Polecam na domowe obiady!
250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebulka
1 ząbek czosnku
50 g żółtego sera
10 zielonych greckich oliwek (z pastą paprykową lub bez)
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki (świeżej)
Sól
Pieprz
Do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oliwki kroimy w plasterki - dodajemy do mięsa. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz