Rewelacyjne połączenie naturalnego
antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne
i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki.
800 g filetu z piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki pieprzu
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i
przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę.
Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z
kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod
przykryciem w 200*C przez 50 minut.
Mięso podałam z ugotowanymi
warzywami.
Fajny przepis i prosty zarazem, więc też muszę zrobić taki pyszny obiad :) . Tym bardziej, że po obejrzeniu zdjęć ślinka cieknie :)...
OdpowiedzUsuńTo prawda przepis bardzo prosty a danie łatwe w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania. i czekam na opinię:-)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) Dziękuję za udział w akcji "Zimowy Obiad" :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDziękuję. a akcja rewelacyjna. Pozdrawiam:-)
Usuń