piątek, 30 stycznia 2015

Karkówka pod cebulowym kremem

Bardzo często przygotowuję karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta cebulową skorupką tworzy ciekawy smak.


500 g karkówki
4 marchewki
300 g pieczarek
2 cebule
Przyprawa do karkówki
Sól
Pieprz
Olej do podsmażenia

Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy na gładki krem.
Marchewkę mieszamy z pieczarkami, wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 80 minut.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz