Bardzo często przygotowuję
karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta
cebulową skorupką tworzy ciekawy smak.
500 g karkówki
4 marchewki
300 g pieczarek
2 cebule
Przyprawa do karkówki
Sól
Pieprz
Olej do podsmażenia
Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm
plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o
średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Cebulę szklimy na rozgrzanej
patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy na gładki krem.
Marchewkę mieszamy z pieczarkami,
wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy
resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią
aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 80 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz