czwartek, 12 lutego 2015

Kakaowo-cynamonowe grzebyki

Dziś TŁUSTY CZWARTEK! U mnie zamiast pączków ciasteczka! Małe podzielne i smaczne ciasteczka do kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym kakaowo-cynamonowym smaku.



1,5 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny maślanej lub masła
200 g śmietany 18% (gęstej)
16 g cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
Marmolada wieloowocowa

Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski szerokości 7 cm. Na brzegu układamy marmoladę i zwijamy do środka (powstaje taki długi rulonik). Cały zwinięty pasek kroimy w odcinki 10 cm. Każdy wałek nacinamy nożem na brzegu oraz delikatnie zaokrąglamy do środka (tak żeby nacięcia były widoczne i powstał grzebyk). Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180*C.




Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze:

  1. Piękne, zaloże się, że w smaku też nie odstają :)Świetny pomysł!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń