Dziś TŁUSTY CZWARTEK! U mnie zamiast pączków ciasteczka! Małe podzielne i smaczne ciasteczka do kawy. Idealne na
rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym
kakaowo-cynamonowym smaku.
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny maślanej lub masła
200 g śmietany 18% (gęstej)
16 g cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
Marmolada wieloowocowa
Mąką przesiewamy wraz z kakao i
cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy margarynę maślaną oraz
śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę,
zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym
czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3
mm). Kroimy paski szerokości 7 cm. Na brzegu układamy marmoladę i zwijamy do
środka (powstaje taki długi rulonik). Cały zwinięty pasek kroimy w odcinki 10
cm. Każdy wałek nacinamy nożem na brzegu oraz delikatnie zaokrąglamy do środka
(tak żeby nacięcia były widoczne i powstał grzebyk). Gotowe układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180*C.
Piękne, zaloże się, że w smaku też nie odstają :)Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękuję:-) w smaku pyszne:-)
Usuń