Dobrze przyprawione i aromatyczne mięso, w całości przeniknięte pieczarkami i cebulą. Uwielbiam takie obiady. Bo kto nie lubi konkretnego kawałka mięsa?
500 g karkówki
Przyprawa do wieprzowiny
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
300 g małych pieczarek
2 cebule
Oliwa z oliwek
Karkówkę myjemy i kroimy na
plastry o grubości 1,5 mc. Każdy plaster nacinamy w 3 miejscach, ale nie
przecinamy do końca. Zaplatamy warkocze i spinamy wykałaczkami. Każdy plaster
dokładnie nacieramy przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką oraz
lubczykiem. Pieczarki kroimy na ćwiarki a cebulę w piórka. Mięso układamy w
naczyniu żaroodpornym, obkładamy pieczarkami i cebulą, skrapiamy oliwą i
oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 70 minut.
Karkówka to jest ulubione mięso wieprzowe mojej rodziny, pycha danie!
OdpowiedzUsuńTo musisz je koniecznie wypróbować:-)
UsuńCiekawy pomysł, żeby tak pozaplatać mięso, można zaskoczyć gości.
OdpowiedzUsuńTo prawda można zaskoczyć gości:-)
Usuń