Kruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem
marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny
obiad.
Zapraszam na kurczakowy obiad!
1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 marchewka
5 pieczarek
Zalewa:
0,5 szklanki wody
200 ml śmietany 12%
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka keczupu
Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy
przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy
i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w
rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie
przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet.
Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię
i zapiec aby ładnie wierzch się
zarumienił.
Ciekawy przepis, jak drobiowo to i ja zawsze jestem , bardzo lubimy drób
OdpowiedzUsuńI smacznie:-)
Usuń