niedziela, 15 lutego 2015

Pstrąg po meksykańsku

Znakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego.
Kto ma dziś ochotę na taką rybkę?



500 g pstrąga łososiowego
Marynata:
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
0,5 łyżeczki białego pieprzu
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
250 g warzyw na patelnię Hortex
100 g ryżu
50 g czerwonej fasoli

Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Łączymy z czerwoną fasolą. Wszystko układamy na talerzu. Możemy udekorować świeżą bazylią.




Meksyk od kuchni

2 komentarze:

  1. musimy wypróbować ten przepis
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, polecam:-) Zapraszam do polubienia mojego bloga na Fb:-)

      Usuń