Delikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z gruszką. Dla
mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami. Co prawda do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho?
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki kakao
1 szklanka cukru
125 ml oleju
1,5 szklanki mleka
3 jajka
1 gruszka
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
Odrobina wody
Żółty barwnik
Garść mieszanki studenckiej
Foremka 12x23 cm
Do jednej miski przesiewamy mąkę
z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier. W drugiej mieszamy
jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Masę
przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a
następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C
piekarniku przez 40 minut.
Polewa: Cukier puder ucieramy z
odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku
układamy mieszankę studencką.
Ucierańce lubię, zawsze się udają :)
OdpowiedzUsuńI szybko się robi:-) a to duży plus:-)
Usuń