czwartek, 26 lutego 2015

Ucierane ciasto z gruszką

Delikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z gruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami. Co prawda do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho?


2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki kakao
1 szklanka cukru
125 ml oleju
1,5 szklanki mleka
3 jajka
1 gruszka
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
Odrobina wody
Żółty barwnik
Garść mieszanki studenckiej
Foremka 12x23 cm

Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier. W drugiej mieszamy jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką.




2 komentarze: