Mięsko idealne dla osób
uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna. Obiad idealny również dla chorowitków, ponieważ cebula działa na przeziębienie.
5 plastrów karkówki (ok. 1 kg)
9 dużych białych cebuli
Przyprawa do karkówki
2 jajka
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
300 ml wody
2 kostki wołowe
Ostra czerwona papryka
Słodka czerwona papryka
Plastry karkówki przyprawiamy
przyprawą do karkówki. Panierujemy w jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce
tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Cebule kroimy w piórka, przekładamy
do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy
bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą
i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut.
W naczyniu żaroodpornym układamy
połowę cebuli. Następnie obsmażone mięso i resztę cebuli. Przykrywamy naczynie
i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz