Wczoraj przepis został wyróżniony w konkusie Hortex-u, więc dziś prezentuję go na blogu... Konkurs polegał na przygotowaniu dania z kuchni polskiej (kaszubskiej, mazowieckiej, wielkopolskiej lub śląskiej). U mnie Mazowsze...Kuchnia mazowiecka kojarzy się kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską,
dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował
faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym
z warzywami, natką pietruszki, w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji...
2 kg kurczak w całości
250 g mięsa mielonego z indyka
Garść posiekanej natki pietruszki
2 cebule
1 jajko (żółtko + białko)
2 łyżki bułki tartej
5 pieczarek
200 marchewki z groszkiem Hortex
Sól
Pieprz
Majeranek
Przyprawa do kurczaka
Mizeria:
1 ogórek
Sól, Cukier
Śmietana 12%
Kurczaka dokładnie myjemy i
osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na
zewnątrz i od środka). Odstawiamy na
godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki
kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone,
groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą,
pieprzem.
Białko ubijamy na sztywną
pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy
wykałaczkami, udka związujemy.
Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce
w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy
śmietankę, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz