sobota, 7 marca 2015

Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane

Wczoraj przepis został wyróżniony w konkusie Hortex-u, więc dziś prezentuję go na blogu... Konkurs polegał na przygotowaniu dania z kuchni polskiej (kaszubskiej, mazowieckiej, wielkopolskiej lub śląskiej). U mnie  Mazowsze...Kuchnia mazowiecka kojarzy się kuchnią warszawską, czyli kuchnią dworską, dostojną, królewską. A co za tym idzie uroczystą. Często na salonach królował faszerowany podrobami drób. Moja propozycja to kurczak nadziany mięsem mielonym z warzywami, natką pietruszki,  w białku. Wszystkim dobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji...






2 kg kurczak w całości
250 g mięsa mielonego z indyka
Garść posiekanej natki pietruszki
2 cebule
1 jajko (żółtko + białko)
2 łyżki bułki tartej
5 pieczarek
200 marchewki z groszkiem Hortex
Sól
Pieprz
Majeranek
Przyprawa do kurczaka
Mizeria:
1 ogórek
Sól, Cukier
Śmietana 12%

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka).  Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem. 
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z farszem. Napełniamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy.


Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia.  Kurczaka podałam z polską mizerią.

Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz