sobota, 7 marca 2015

Sernik z różą i skórką pomarańczową

Zawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może przygotujecie taki na zbliżającą się Wielkanoc? Ja dałam radę to i Wam się uda!




Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
80 g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
250 g konfitury różanej lub marmolady
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
50 g masła
6 jaj
300 g cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
Tortownica 24 cm

Spód:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki.
Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną.


Masa serowa:
Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową, dosypujemy kaszę manną i skórkę pomarańczową. Delikatnie łączymy łyżką. Przelewamy na konfiturę do tortownicy.


Resztę ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wycinamy paski i układamy na masie serowej. Musi nam powstać kratka. 


Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy konfiturą różaną i cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki, a ten wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z różą jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to również był pierwszy raz:-) Przyznam smak rewelacyjny:-)

      Usuń