piątek, 6 marca 2015

Schab po bałkańsku

Aromatyczny, dobrze doprawiony schab z dodatkiem kiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak!




500 g schabu
Przyprawy: Sól. Pieprz, Chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie
Oliwa z oliwek
2 cebule
200 g pieczarek
1 pętko kiełbasy z cielęciną
1 czerwona papryka
1 szklanka wody
3 ogórki kiszone

Schab myjemy i kroimy w paseczki grubości 1,5 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc). Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w plasterki, natomiast paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje nam się za mało ostre doprawiamy.



2 komentarze: