Jeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował
wszystkich. Sernik jest puszysty. Polecam dla kawoszy i nie tylko. Co prawda sernik przygotowywałam na ubiegłoroczne Święta wielkanocne (stąd tak ubogie zdjęcie), jednakże liczy się smak.
I masa serowa:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku)
100 ml śmietanki 30%
II masa serowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,5 kg twarogu
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
orzechy laskowe
kakao
starta czekolada
tortownica 24 cm
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku)
100 ml śmietanki 30%
II masa serowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,5 kg twarogu
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
orzechy laskowe
kakao
starta czekolada
tortownica 24 cm
Składniki tj. jajka i twaróg
muszą mieć pokojową temperaturę.
Przygotowujemy I masę serową:
Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie dodajemy
kolejno jajka. Na samym końcu wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy. Piekarnik
nastawiamy przed rozpoczęciem przygotowywania masy- nagrzewamy do 175 *C
(grzanie góra-dół bez termoobiegu). I masę wylewamy na tortownice i pieczemy
przez 15-20 minut.
II masa serowa: W garnku
rozgrzewamy śmietankę i wsypujemy kawę (tak żeby się rozpuściła). Studzimy.
Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie
kolejno dodajemy jajka delikatnie mieszając. Ostatnim etapem jest dodanie do
masy przygotowanej śmietanki z kawą. II masę wlewamy na pierwszą (tą która się
piecze) i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175*C.
Po tym czasie ustawiamy piekarnik
na 120 *C i pieczemy przez 1 godzinę 35 minut. Po upieczeniu delikatnie
otwieramy drzwiczki piekarnika, po paru minutach przysuwamy tortownicę bliżej
drzwiczek i w końcu wyjmujemy nasz sernik i studzimy na blacie. gdy sernik
ostygnie całkowicie możemy zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki na 12 godzin.
Do dekoracji : W niewielkiej
ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietankę i pod
koniec dodajemy do niej cukier puder i żelatynę. Śmietankę nakładamy na sernik,
układamy orzechy, posypujemy kakao lub cynamonem i wiórkami czekolady.
Super, bardzo fajne!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń