środa, 25 marca 2015

Sernik Latte

               Jeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest  puszysty. Polecam dla kawoszy i nie tylko. Co prawda sernik przygotowywałam na ubiegłoroczne Święta wielkanocne (stąd tak ubogie zdjęcie), jednakże liczy się smak. 



I masa serowa:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku)
100 ml śmietanki 30%

II masa serowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
0,5 kg twarogu
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
orzechy laskowe
kakao
starta czekolada

tortownica 24 cm
Składniki tj. jajka i twaróg muszą mieć pokojową temperaturę.
Przygotowujemy I masę serową: Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie dodajemy kolejno jajka. Na samym końcu wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy. Piekarnik nastawiamy przed rozpoczęciem przygotowywania masy- nagrzewamy do 175 *C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). I masę wylewamy na tortownice i pieczemy przez 15-20 minut.
II masa serowa: W garnku rozgrzewamy śmietankę i wsypujemy kawę (tak żeby się rozpuściła). Studzimy. Twaróg łączymy z cukrem i budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie kolejno dodajemy jajka delikatnie mieszając. Ostatnim etapem jest dodanie do masy przygotowanej śmietanki z kawą. II masę wlewamy na pierwszą (tą która się piecze) i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175*C.
Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 120 *C i pieczemy przez 1 godzinę 35 minut. Po upieczeniu delikatnie otwieramy drzwiczki piekarnika, po paru minutach przysuwamy tortownicę bliżej drzwiczek i w końcu wyjmujemy nasz sernik i studzimy na blacie. gdy sernik ostygnie całkowicie możemy zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki na 12 godzin.
Do dekoracji : W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy do niej cukier puder i żelatynę. Śmietankę nakładamy na sernik, układamy orzechy, posypujemy kakao lub cynamonem i wiórkami czekolady.




Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: