Mocno doprawiona szynka wieprzowa
pieczona z warzywami jest świetnym obiadem, który sam się robi.
1 kg ziemniaków
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka majeranku
1 łyżka czosnku granulowanego
Szynkę myjemy, osuszamy, i kroimy w
1 cm plastry lub w dowolne kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny,
majerankiem i czosnkiem granulowanym. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.
Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w
kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki, następnie
szynkę. Wszystko przykrywamy pozostałymi warzywami. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200*C przez 1 godzinę 10 minut.
Witam, jestem w trakcie pieczenia mam dwa pytania czy przykrywam naczyniem żaroodpornym górę podczas pieczenia oraz czy w trakcie pieczenia mieszam wszystko ??
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Tak pieczemy pod przykryciem. Podczas pieczenia możemy przemieszać całość ale nie musimy :-)
UsuńRozumiem, że nie potrzeba żadnego tłuszczu ani nic do podlania. ...
OdpowiedzUsuńJa nic nie dodawałam :-)
Usuń