czwartek, 19 marca 2015

Szynka w czosnku i majeranku otulona warzywami

Mocno doprawiona szynka wieprzowa pieczona z warzywami jest świetnym obiadem, który sam się robi.


1 kg ziemniaków
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka majeranku
1 łyżka czosnku granulowanego


Szynkę myjemy, osuszamy, i kroimy w 1 cm plastry lub w dowolne kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki, następnie szynkę. Wszystko przykrywamy pozostałymi warzywami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1 godzinę 10 minut. 


4 komentarze:

  1. Witam, jestem w trakcie pieczenia mam dwa pytania czy przykrywam naczyniem żaroodpornym górę podczas pieczenia oraz czy w trakcie pieczenia mieszam wszystko ??
    Dziękuję za odpowiedź

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pieczemy pod przykryciem. Podczas pieczenia możemy przemieszać całość ale nie musimy :-)

      Usuń
  2. Rozumiem, że nie potrzeba żadnego tłuszczu ani nic do podlania. ...

    OdpowiedzUsuń