Troszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem,
grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad.
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 marchew
1 cebula
100 g ryżu
50 g kurek
100 g pieczarek
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
10 liści kapusty
150 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka bazylii
Sól
Pieprz
1.
Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni.
2.
Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie.
3.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
4.
Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę
pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia.
5.
Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami,
cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
6.
Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty.
Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z
mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut
pod przykryciem.
Ależ bym zjadła takiego gołąbka. Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńZaręczam są rewelacyjne:-)
Usuń