środa, 18 marca 2015

Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem

Troszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad.


400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 marchew
1 cebula
100 g ryżu
50 g kurek
100 g pieczarek
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
10 liści kapusty
150 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka bazylii
Sól
Pieprz
1.       Kurki oczyścić, pieczarki pokroić  w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni.
2.       Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie.
3.       Cebulę pokroić w kosteczkę.
4.       Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia.
5.       Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6.       Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem.



2 komentarze: