Dla wszystkich tych, którzy
uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą
i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci
może zagościć na wielkanocnym stole.
Tortownica 24 cm
3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny lub masła
2 łyżki śmietany 18%
1,2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 g białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe (po 40 g)
3 łyżki cukru
3 białka
3 łyżki cukru
Szczypta soli
Na stolnicę przesiać mąkę, kakao,
proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość
szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć
do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40
minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy
ciastem z lodówki.
Jabłka obrać, wykroić gniazda i
pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać
je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną
białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć
na dno tortownicy.
2 szklanki mleka zagotować z
cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie.
Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na
jabłka.
Białka ubić na sztywno z szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń.
Część ciasta, które zostało w
zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi
(baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).
Poukładać na wierzchu
ciasta. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50 minut.
Dziękuję bardzo:-)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowitości :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję:-)
Usuń