wtorek, 24 marca 2015

Babka marmurkowa

Jest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole.



Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
160 ml oleju
4-5 jajek
Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki

Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek naprzemiennie dodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta.
Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki.
Ciasto pieczemy w 180*C przez 40 minut.



Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz