Jest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam,
nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka
tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
160 ml oleju
4-5 jajek
Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki
Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek
naprzemiennie dodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką
tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta.
Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie
mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki.
Ciasto pieczemy w 180*C przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz