Smaczna i prosta zupa klopsowa,
która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich
ulubionych zup.
300g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sól
Pieprz
500 g ziemniaków
1 duża marchew
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżek przyprawy typu Vegeta
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18%
5 łyżek octu
2 litry wody
Ziemniaki obieramy, myjemy i
kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko
zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i
Vegetę. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką
tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i
wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze
10 minut. Do miseczki odlewamy trochę wywaru, mieszamy z mąką i śmietaną.
Dolewamy do zupy. Na końcu dodajemy
ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Bardzo smaczna zupa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńZupa mega, sam skosztuję chętnie!
OdpowiedzUsuńSuper, zachęcam do wypróbowania:-)
Usuńfajna zupka,chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie, że się podoba:-)
UsuńPycha! uwielbiam zupe marchewkową, dodatek klopsików ja napewno bardzo uszlachetnia
OdpowiedzUsuńTo prawda zupka smaczna:-)
Usuń