Rewelacyjne połączenie wędzonego
boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko
dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku.
300 g wędzonego boczku
2 cebule
1 duży batat
100 g koncentratu pomidorowego
100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj)
200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka bulionu
Sól
Pieprz
Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na
noc (około 1 szklanka wody). Batata
obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w
piórka, boczek w kosteczkę. W garnku
rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście
laurowe i ziele angielskie. Dusimy około
10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną
żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i
pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem
pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz