wtorek, 21 kwietnia 2015

Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku.



300 g wędzonego boczku
2 cebule
1 duży batat
100 g koncentratu pomidorowego
100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj)
200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka bulionu
Sól
Pieprz


Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka wody).  Batata obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę  w piórka, boczek   w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie.  Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz