środa, 22 kwietnia 2015

Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp

Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka.



1 kg skrzydełek
Przyprawa do mięs
3 łyżki pikantnego keczupu
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól
Pieprz

Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa. W miseczce dokładnie mieszamy keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez 35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz