Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek,
zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka.
1 kg skrzydełek
Przyprawa do mięs
3 łyżki pikantnego keczupu
3 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól
Pieprz
Skrzydełka myjemy, dokładnie
oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa. W miseczce dokładnie mieszamy
keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną natkę
pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na
jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem
przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez
35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz