Deser podany w takiej formie na
wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa,
w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych. Po prostu kurczaczki na zielonej trawce.
Biszkopt:
3 jajka
90 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
90 g maki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Krem:
425 g koktajlu owoców
tropikalnych (czerwona i żółta papaja, ananas, guawa)
165 g serka homogenizowanego
waniliowego
1 galaretka cytrynowa
1 pomarańczowa galaretka + 0,5
szklanki wrzątku
375 g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
Zielony barwnik
Biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Łączymy z mąką, delikatnie mieszając łyżką.
Masę przelewamy do dużą blaszkę (35x38 cm), wygładzamy. Pieczemy w 200*C przez
8 minut. Blat studzimy. Następnie wypełniamy miseczkę wyłożoną folią aluminiową
(średnicy 15 cm, głębokość 10 cm). Z biszkoptu wycinamy również koło o średnicy
15 cm (do przykrycia kopuły).
Masa:
Koktajl owoców tropikalnych
przelewamy do garna, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretkę
cytrynową, dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku,
odlewamy 5-6 łyżek na płaski talerz. Resztę dolewamy do owoców. Gdy galaretki
przestygną dodajemy serek waniliowy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Pilnujemy aby masa za bardzo nie stężała. Kremowa masa napełniamy kopułę,
przykrywamy wyciętym biszkoptem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kopułę odwracamy na talerzyk,
delikatnie odklejamy folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz