Delikatny i kremowy torcik z
dodatkiem adwocata i słodkich brzoskwiń. W smaku rewelacyjny. Sprawdzi się na
rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że
jest tylko dla dorosłych.
Biszkopt:
2 jajka
50 g cukru
10 g cukru waniliowego Delecta
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Krem:
400 g brzoskwiń z puszki ( w syropie)
3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
500 g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
200 ml adwocata
50 g płatków migdałowych
Dekoracja:
Kolorowe draże
Biszkopt:
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną
przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i pojedynczo
żółtka. Całość miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy mąki i
delikatnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą lub silikonową). Masę wylewamy
na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku do 160*C przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa
blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy.
Krem:
Brzoskwinie kroimy w drobną
kosteczkę i dzielimy na dwie porcje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku,
odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru
pudru. Żelatynę hartujemy z 2 łyżkami alkoholu, następnie łączymy z resztą
adwocata. Delikatnie przelewamy do śmietanki i mieszamy. Masę dzielimy na dwie
części. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń .Jedną cześć przelewamy do
tortownicy, przykrywamy połową brzoskwiń. Następnie resztą masy śmietanowo -
adwocatowej i resztą brzoskwiń. Drugi blat biszkopta kruszymy. Mieszamy z
płatkami migdałowymi. Przykrywamy wierzch torcika. Dekorujemy kolorowymi
drażami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Wspaniały ten torcik :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńTaki wiosenny, musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńOj tak jest pyszny, bardzo szybko znikł:-)
Usuń