wtorek, 5 maja 2015

Filet z kurczaka w panierce z curry i papryki

Kruchy i wyrazisty filet z kurczaka w intensywnym kolorze. Idealnie sprawdzi się na domowych imprezach, gdyż z sosem smakuje wyśmienicie. Takie kotleciki idealnie sprawdzą się na piknikach. Zapakowane w pudełeczka z dodatkiem sosu posmakują każdemu na świeżym powietrzu. 



800 g filetu z piersi kurczaka
1 szklanka domowej bułki tartej
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki ostrej papryki 
Sól
Pieprz
2 jajka
Sos:
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku

Filet z kurczaka kroimy na płaty ( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę.
Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem.

Sos: Jogurt, majonez, keczup, słodką paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. 




1 komentarz: