Kruchy i wyrazisty filet z kurczaka w intensywnym kolorze.
Idealnie sprawdzi się na domowych imprezach, gdyż z sosem smakuje wyśmienicie. Takie kotleciki idealnie sprawdzą się na piknikach. Zapakowane w pudełeczka z dodatkiem sosu posmakują każdemu na świeżym powietrzu.
800 g filetu z piersi kurczaka
1 szklanka domowej bułki tartej
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki ostrej papryki
Sól
Pieprz
2 jajka
Sos:
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku
Filet z kurczaka kroimy na płaty
( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką.
Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę.
Filety z kurczaka przyprawiamy
solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy
na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem.
Sos: Jogurt, majonez, keczup,
słodką paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze
sobą.
Uwielbiam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com