poniedziałek, 4 maja 2015

Pizza ze smażoną papryką

Prosta i mocno paprykowa pizza. Sprawdzi się na ogromnego głoda. Można ją przygotować dzień wcześniej, ponieważ smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia.


Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
30 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
Dodatkowo:
3 łyżki keczupu
2 łyżki oregano
10 plastrów wędliny
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
3 cebule
500 g pieczarek
300 g sera
Olej do smażenia

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto tak aby miało jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na 60 minut (ciasto podwoi swoją objętość).  Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto układamy w formie od piekarnika.

Cebulę kroimy w piórka, papryki w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Cebulę z paprykami smażymy na patelni do miękkości.


Na cieście rozsmarowujemy keczup, posypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pieczarki i usmażone papryki z cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 230*C piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec wierzch posypujemy startym serem.






3 komentarze:

  1. Pizza ze smażoną papryką - brzmi ciekawie :) Całość wygląda mega zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham pizze w każdej formie :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń