Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą
curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z
orzechowym posmakiem i sos czosnkowy. Na majówkowe pikniki i pobyt na świeżym powietrzu IDEALNA!
1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
Marynata:
0,5 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka natki pietruszki
Sałatka:
Garść mixu sałat z orzechową nutą
1 czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek
Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego koperku
Karkówkę kroimy w 1 cm plastry.
Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na
marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie
zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy
do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
Na talerzu układamy mix sałat,
pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków
koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z
sosem czosnkowym.
Bardzo lubię karkówkę :)
OdpowiedzUsuńJa również:-)
Usuń