Mocno pomidorowe i kruche mięso z kurczaka! Często gości na
naszym stole. Rewelacyjnego smaku nadała przyprawa ze sklepu Skworcu.
1 kg kurczaka (u mnie udka i udźce)
0,5 szklanki keczupu pikantnego
2 pomidory
3 łyżeczki obsypki bosforskiej (zmieszane m.in. czerwona
papryka – ostra i słodka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia,
czarnuszka, cząber) Skworcu (tu kupisz)
100 ml oliwy z oliwek
Pomidory kroimy w mniejsze
kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek. Kurczaka dokładnie myjemy. Nacieramy pikantnym
keczupem i przyprawą bosfordzką. W natłuszczonej foremce układamy kurczaka i
pokrojone pomidory. Mięso pieczemy w piekarniku w funkcji grill w 200*C, od
czasu do czasu obracamy. Czas pieczenia to około 60 minut.
Mniam, no to musi dobrze smakować:)!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, kurczak palce lizać!
Usuń