Orzechowy spód, słodka śmietana z
mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś
więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie!
Ciasto:
150 g mąki pszennej
75 g orzechów włoskich
70 g cukru
160 g masła
2 żółtka
Krem:
300 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
300 g truskawek
80 g orzechów arachidowych w
karmelu SKWORCU (tu kupisz)
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wrzątku
Orzechy włoskie blendujemy na
drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy
cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą
i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26
cm. Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez
15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Śmietanę miksujemy na sztywno z
dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy
tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu
układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość
zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz