niedziela, 31 maja 2015

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone

Orzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie!



Ciasto:
150 g mąki pszennej
75 g orzechów włoskich
70 g cukru
160 g masła
2 żółtka
Krem:
300 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
300 g truskawek
80 g orzechów arachidowych w karmelu SKWORCU (tu kupisz)
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wrzątku

Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz