Orzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie....
Składniki:
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki oleju
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki do pieczenia
Kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
Dodatkowo:
20 dag malin
30 dag arbuza (bez pestek)
350 ml śmietany kremówki 36%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + 100 ml wody
1 gorzka czekolada
0,5 tabliczki białej czekolady
1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
- Biszkopt:
Maki
przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na
sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec
łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie
części. Do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy. Wlać całą do tortownicy a
na nią pozostałą masę. Piec 20 minut w
160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić.
- Arbuza
pokroić w kosteczkę. Czekolady zetrzeć na tarce i wymieszać. Żelatynę
rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, rozpuścić i wystudzić.
- Śmietanę
kremówkę ubić ze śmietan fixem, startą czekoladą, cukrem pudrem. Pod
koniec ubijania wlać żelatynę.
- Galaretkę
rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i odstawić do stężenia
(najlepiej przygotować ją wcześniej żeby delikatnie stężała)
- Na
biszkopt wyłożyć ubitą śmietanę z czekoladami, poukładać owoce, zalać
wszystko galaretką.
Kocham maliny i arbuza, więc torcik dla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com