piątek, 1 maja 2015

Torcik malinowo-arbuzowy

Orzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie....



Składniki:
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki oleju
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki do pieczenia
Kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
Dodatkowo:
20 dag malin
30 dag arbuza (bez pestek)
350 ml śmietany kremówki 36%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + 100 ml wody
1 gorzka czekolada
0,5 tabliczki białej czekolady
1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
  1. Biszkopt:
Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy. Wlać całą do tortownicy a na nią pozostałą masę.  Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić.
  1. Arbuza pokroić w kosteczkę. Czekolady zetrzeć na tarce i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, rozpuścić i wystudzić.
  2. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem, startą czekoladą, cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać żelatynę.
  3. Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i odstawić do stężenia (najlepiej przygotować ją wcześniej żeby delikatnie stężała)
  4. Na biszkopt wyłożyć ubitą śmietanę z czekoladami, poukładać owoce, zalać wszystko galaretką.










1 komentarz:

  1. Kocham maliny i arbuza, więc torcik dla mnie idealny :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń