Chodziła za mną pizza, ale nie miałam wystarczającej ilości
składników do jej przygotowania. I tak oto powstały smaczny pizzeriny.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
Wierzch:
4 cebule
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Keczup
Przyprawa Pomidor, Oregano, Chilli
10 plastrów wędliny
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej. Drożdże
rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy na gładką
masę. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi
swoją objętość.
Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oliwy
z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wędlinę kroimy w paseczki.
Ciasto rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy. Wycinamy
koła o średnicy 14 cm. Każde z nich smarujemy keczupem. Obsypujemy przyprawą
Pomidor, Oregano, Chili. Układamy kawałki wędliny. Na wierzch nakładamy
cebulkę.
Pizzerinki pieczemy przez 10 minut w 220*C.
Uwielbiam pizzerniki, ale nigdy ich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com