niedziela, 3 maja 2015

Pizzerinki z wędliną i cebulką

Chodziła za mną pizza, ale nie miałam wystarczającej ilości składników do jej przygotowania. I tak oto powstały smaczny pizzeriny.



Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
Wierzch:
4 cebule
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Keczup
Przyprawa Pomidor, Oregano, Chilli
10 plastrów wędliny

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość.
Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.  Doprawiamy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w paseczki.
Ciasto rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy 14 cm. Każde z nich smarujemy keczupem. Obsypujemy przyprawą Pomidor, Oregano, Chili. Układamy kawałki wędliny. Na wierzch nakładamy cebulkę.

Pizzerinki pieczemy przez 10 minut w 220*C. 



1 komentarz:

  1. Uwielbiam pizzerniki, ale nigdy ich nie robiłam :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń