Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z
kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta.
Kurczak w cieście naleśnikowym:
400 g filetu z kurczaka
Pieprz
3 łyżeczki przyprawy do gyrosa SKWORCU (kupisz tutaj)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka SKWORCU (kupisz tutaj)
Dodatkowo:
200 g pieczarek
200 g sera
Keczup
Przyprawa do grilla Rafex (kupisz tutaj)
Ciasto II:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
30 g drożdży
1 szklanka letniej wody
Filet z kurczaka kroimy w plastry
i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa.
W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego
kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.
Pieczarki kroimy w plasterki, ser
ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser.
Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.
Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, z chęcią z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie:-) Zachęcam do wypróbowania:-)
Usuń