wtorek, 16 czerwca 2015

Kurczak w podwójnym cieście

Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta.



Kurczak w cieście naleśnikowym:
400 g filetu z kurczaka
Pieprz
3 łyżeczki przyprawy do gyrosa SKWORCU (kupisz tutaj)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka SKWORCU (kupisz tutaj)
Dodatkowo:
200 g pieczarek
200 g sera
Keczup
Przyprawa do grilla Rafex (kupisz tutaj)
Ciasto II:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
30 g drożdży
1 szklanka letniej wody

Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny.





Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.
Pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.







Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.








Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser.








Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.














2 komentarze:

  1. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, z chęcią z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń