Często przyrządzam wątróbkę. Tym
razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami
śląskimi. Palce lizać!
500 g wątróbki drobiowej
4 cebule
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz)
1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 bulionetka do duszonego mięsa
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz)
1 szklanka wody
Sól
Pieprz
Olej do podsmażenia
Kluski śląskie:
500 g ziemniaków
170 g mąki ziemniaczanej
1 jajko L
0,5 łyżeczki masła
Sól
Pieprz
Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i
przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w
piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę.
Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i
koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i
przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do
miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do
wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy
i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej
wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z
wątróbką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz